Liquid Web Managed Word Press

 

Az elektronikus kereskedelem jogi vonatkozásai

Az Internetes kereskedelem az általános jogi szabályozás szerint - ahol ez létezik, - az általános jellemzőit tekintve kereskedelmi tevékenységekkel azonos megítélés alá esik.

FIGYELEM!

  • Ellenőrizzük az áruház adatait, címét, telefonszámát, hogy amennyiben problémánk van, fel tudjuk venni a kapcsolatot,
  • minden esetben gondosan olvassuk el a szerződési feltételeket (csomagolási, szállítási költség, szállítási határidő, felelősségvállalás),
  • ha lehet, próbáljuk ki az üzletet egy kisebb értékű vásárlással,
  • hasonlítsuk össze a kínálatot,
  • a tranzakciók idejét és az összegeket tartsuk nyilván,
  • célszerû megrendelni valamilyen biztonsági szolgáltatást, hogy csak a visszajelzésünk után terheljék meg a számlánkat!

Az elektronikus úton kereskedőre vonatkozó tájékoztatási kötelezettség előírja, hogy:

  • a fogyasztónak a szerződés megkötése előtt, kellő időben, egyértelmű, közérthető és pontos tájékoztatás kell kapnia az áru jogszabályban meghatározott valamennyi lényeges tulajdonságáról,
  • a kereskedő a kommunikációs technika szerinti tormában közöltek mellett, a szerződés megkötése előtt, kellő időben, de legkésőbb a szerződés megkötésekor köteles írásban is felhívni a fogyasztó figyelmét a kötendő szerződéssel kapcsolatos információkra.

Az elektronikus kereskedő tevékenysége az általános joggyakorlat - és a legtöbb, egyes országokban megjelent törvény szerint is - tulajdonképpen csomagküldő tevékenységnek felel meg. Ezért az Internetes kereskedelemmel foglalkozó társaságra irányadóak az egyes kereskedelmi tevékenységek gyakorlásáról szóló rendeletek előírásai.

A kereskedelmi tevékenység folytatásának feltétele, hogy a nyilvántartásba vételre jogosult szerv (a kereskedő székhelye, fióktelepe szerint területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara) a kereskedőt és üzletét vagy telephelyét nyilvántartásába felvegye.

Az elektronikus úton kötött szerződések távollevők között létrejött adásvételi szerződések, minta utáni vételként határozhatók meg.

Az Interneten elhelyezett képek alapján a fogyasztó úgy válogathat a termékek között, mintha a kínálatról egy katalógus oldalai alapján tájékozódna.

Figyelmet érdemelnek az egymással közvetlenül nem érintkező személyek között létrejövő szerződések speciális fogyasztóvédelmi szabályai, mert az Internet, mint új információs technológia alkalmazása előnyei mellett komoly veszélyeket is rejt magában. A fogyasztó szempontjából rendkívül nagy kockázatot jelent, ha a szerződés feltételeit nem ismeri, kínált termékek és szolgáltatások alapos megvizsgálására nincs módja. Az Online kereskedelem hazai szabályozásában kiemelkedő jelentőségű az Európai Unió vonatkozó irányelvének szabályaira épülő, a távollévők között kötött szerződésekről szóló kormányrendelet, illetve a hamarosan megjelenő, erre alapuló törvény.