Liquid Web Managed Word Press

Internet-függőség

Látszólag normális embereket is beszippanthat a háló. A témával foglalkozó szakemberek szerint ezek a személyek az Internet-függőségnek nevezett pszichológiai zavar áldozatai. Ma már ezt külön betegségként, a szenvedélybetegségek egyik formájaként kategorizálják, vizsgálják és kezelik.

Bárki, aki valaha volt már online - szörfözött a neten, ellátogatott chat szobákba, vagy fórumokon vitatkozott - érintkezett a többi felhasználóval. Internet használati szokásaink gyakran vicc tárgyát képezik, de sok ember számára a "net-függõség" kifejezés nem ad okot a nevetésre.

Mióta 1998-ban kiadták Kimberly S. Young A net csapdájában című, Internet-függőségről szóló ellentmondásos könyvét, a pszichiáterek, pszichológusok, akadémikusok, szociológusok, újságírók és a netes populáció általában sokat vitatkozik a témáról. Young könyve hívta fel a figyelmet arra a teóriára, hogy az emberek "fennakadhatnak" a hálón.

Előtte a legtöbben úgy gondolták, hogy csak a "kocka fejűek" válhatnak Internet-függővé, de mióta a net sokkal jobban átszövi a világot, a megrögzött Internet-használat nemcsak a programozókra jellemző.

Látszólag normális embereket is beszippanthat a háló. A témával foglalkozó szakemberek szerint ezek a személyek az Internet-függõségnek nevezett pszichológiai zavar áldozatai. David N. Greenfield és az ABC News 1999-es, közös tanulmányából kiderült, hogy körülbelül 11 millió amerikai használta mániákusan a netet - akkor. Azóta a rohamosan terjedő Internet használat következtében a függők száma jóval magasabb.

Akár egyetértünk Greenfield és Young állításával, miszerint a net-függõség valóban egyfajta rendellenességet takar, akár úgy gondoljuk, hogy az egész téma túlságosan fel van fújva, mindenképp be kell látnunk, hogy a web-használat kultúránk problémás kérdése. Míg az Internet elõsegíti a kommunikációt, a munkahelyi produktivitását, a kereskedelmet, aggodalomra is okot ad a pornográfia, a cybersex, a virtuális szerepjátékok terjedése és az online vásárlások miatti kredit kártya túlterhelések miatt. Vagy pusztán csak azért, mert a végtelenségig lehet ülni a számítógép előtt, böngészni, klikkelni a web site-ok végtelen labirintusában.

Greenfield és Young is egyetértenek azzal, hogy az Internet eszközként hasznos dolog. "Elismerem, és megtapsolom a rengeteg előnyt, amivel az információ-keresés, a tájékoztatás és a másokkal való gyors, hatékony kommunikáció terén szolgál." - mondja Young. "Valójában, ha egy új kutatási projektbe kezdek, gyakran az Internet jelenti az első lépést." Greenfield is hasonló szimpátiával beszél az elektronikus médiumról: "Imádom az Internetet. Szerintem modern világunk egyik legnagyszerűbb területe. Nem egy természeténél fogva destruktív erőnek, hanem egy olyan erőteljes médiumnak tartom, amit meg kell érteni, és el kell ismerni".

Aki függővé válik, annak valószínűleg szimplán soha nem elég a jóból...